Winkelwagen

ONTDEK ONZE IPA's

WAT IS IPA BIER?

IPA staat voor de bierstijl India Pale Ale. India Pale Ales zijn niet meer weg te denken uit de schappen en bierlijsten. Met zijn bekende hoppige, fruitige en bittere smaak, herkent iedereen een IPA uit duizenden. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan?

De geschiedenis van een India Pale Ale

Een India Pale Ale, afgekort IPA, komt niet uit India. Huh? Nee, de Pale Ale werd namelijk naar India vervoerd.

Dit blonde, hoppige biertype werd voor het eerst gebrouwen in Engeland. Bier werd in de koloniale tijd door zeemannen verscheept naar India. Speciaal voor de, in India gestationeerde, Britten. Het bier moest echter de lange zeereis van ruim vier maanden overleven. Maar hoe? Hop heeft een conserverende werking, dus door de toevoeging van extra hop bleef het bier langer goed. Het zwaardere, bittere bier was zo sterk genoeg om de zeereis te overleven. Gelukkig maar! In Nederland noemden we dit bier, voor Nederlands-Oost-Indië, ‘duraebel scheepsbier’.

CRAFT BEER REVOLUTION

Door de Amerikaanse Craft Beer Revolution heeft IPA bier Europa veroverd. In de jaren tachtig werden door de Amerikaanse craft-brouwers IPA’s met nieuwe hopsoorten gebrouwen. De IPA komt inmiddels uit alle hoeken van de wereld in tal van verschillende stijlen. Wij lichten er een aantal voor je uit.

IPA STIJLEN

 • English IPA
  Waar het allemaal mee begon… In de English IPA vind je aardse en bloemige geuren en veel moutige smaken.
 • American IPA
  Hop, hop en nog eens hop. Zin in fruitig, maar bitter? Dan is de Amerikaanse stijl IPA een dikke aanrader. In deze bieren speelt Amerikaanse hop de hoofdrol. Daardoor heeft het bier een fruitige, citrusachtige hopsmaak en veel bitterheid.
 • Double IPA
  Een Dubbel IPA wordt gebrouwen met nog meer hop en is sterker qua smaak en alcoholpercentage. Vol bittere hoparoma’s en een dubbele dosis fruit.
 • Tripel IPA
  Een Tripel IPA is een hopbom. Een krachtig bier met een stevige bitterheid. Er staat je een ware fruitexplosie te wachten.
 • New England IPA
  Een klassieke New England IPA is troebel, fruitig en juicy! Wij brouwen romige NEIPA’s met frisse smaakexplosies van citrus, passievrucht, perzik, ananas en mango.
 • Session IPA
  Een Session IPA is laag in alcohol en super fruitig. Een prima bier voor een eerste kennismaking met de IPA bierstijl.
 • Black IPA
  Een IPA met een twist. Een Black IPA heeft het typische aroma’s van een IPA, maar met een karakteristieke zwarte kleur door het gebruik van geroosterde mout.

WAT IS DRY HOPPING?

Normaal gesproken wordt hop meegekookt bij het brouwen van bier. Dryhopping is het toevoegen van extra hop na het kookproces, dus als de temperaturen al lager zijn en de aroma’s daardoor niet vervliegen. Het resultaat: extra hoppige aroma’s.

ONTDEK MEER BIERSTIJLEN

 • IPA

  IPA
 • Blond

  Blond
 • Stout

  Stout
 • Zwaar Donker

  Zwaar Donker

IPA staat voor de bierstijl India Pale Ale. Met zijn bekende hoppige, fruitige en bittere smaak, herkent iedereen een IPA uit duizenden.

Blond bier dankt zijn naam aan de goudgele, ofwel blonde, kleur. Dit bovengistende biertype is lekker fris en toegankelijk.

Stout is een zeer donkere biersoort. Dit kan variëren van donkerbruin tot zwart. Stouts staan bekend om hun droge en bittere karakter en smaken van koffie en chocolade.

Door het hoge alcoholpercentage drinken we deze bruinkleurige bieren graag tijdens koude winterdagen. Bieren om het warm van te krijgen.