EIGEN HOP

EIGEN HOP


EIGEN SMAKEN!

Bierbrouwen met eigen hop, dat is stoer!

Hop is een zeer belangrijk ingrediënt en smaakmaker in bier. Hop werd van oudsher gebruikt vanwege de conserverende eigenschap. De bittersmaak geeft het typische kenmerk aan vele bieren.

De belangstelling voor hop is de laatste jaren sterk gegroeid. Onder andere door de uit Amerika overgevlogen interesse voor aromatische bieren. Denk bijvoorbeeld aan de tegenwoordige zo populaire IPA's.

Met ons eigen hopveld experimenteren we en zoeken wij steeds naar nieuwe smaken.

De hopplant heeft minimaal 14 uur per dag licht nodig en groeit daarom optimaal op 32º noorderbreedte of hoger .

Hop wordt allereerst geteeld voor de toepassing in bier. Hiervoor worden de bloemen (hopbellen) van vrouwelijke planten gebruikt. Er zijn vele tientallen variëteiten beschikbaar, met uiteenlopende aroma's en bitterstofgehalten. de aroma's variëren van grasachtig of kruidig tot fruitig of citrusachtig. De bitterstof (voornamelijk alphazuur) kan variëren van 3% tot ruim 15%.

We maken onderscheid tussen 'aromahop' en 'bitterhop'. Aromahoppen worden doorgaans alleen toegepast voor het geven van aroma aan bieren. Bitterhop wordt slechts gebruikt voor het alphazuur, het bitterstof in bieren. Bitterhoppen hebben ook aromatische eigenschappen, maar dit wordt in de praktijk zelden toegepast. Hop met hogere percentages alphazuur is voor de brouwer aantrekkelijker, aangezien er minder hop nodig is.

Hop


Feest

Medio september is jaarlijks het moment hop van het veld te halen. Hiervoor hebben we veel vrijwilligers nodig. Na de oogst maken we er een gezellige feest van. Natuurlijk voorzien we onze hulp van een natje en een droogje.

 

Wilt u ons ook helpen met het pulken? Laat het ons weten en mail naar info@brouwerijavereest.nl o.v.v. Hopfeest.          

Feest
Hop

Hop


Van eigen land

Naast de brouwerij groeien zo’n 100 hopplanten op een veld. We hebben Amerikaanse rassen zoals de Cascade, Centenial, Chinook en Willamette. De Engelse Fuggles en Northern Brewer. De Duitse Tettnanger en Hallertau Magnum en de Tjechische Saaz. We onderzoeken hoe deze rassen zich houden in ons oerhollandse klimaat en experimenteren ermee hoe deze hoppen zich qua smaak uiten in de bieren.

Brouwerij Avereest is lid van de Nederlandse Hoptelers. Een vereniging met als doel de hopteelt terug te brengen in Nederland. Hop (Humulus lupulus) is een meerjarige klimplant die elke winter tot op de grond afsterft om het volgende jaar weer opnieuw uit te lopen vanuit de wortelstok. Afhankelijk van de variëteit kan de plant 4 tot 9 meter hoog worden en tot ruim 10 centimeter per dag groeien. De bloemen van de vrouwelijke plant, de hopbellen, bevatten etherische oliën die helpen bier te conserveren. Het geeft tevens de typische bittere smaak.

De plant komt voor in Europa en wordt al sinds de negende eeuw bij het brouwen van bier gebruikt. De teelt is ruim 100 jaar geleden uit Nederland verdwenen maar sinds een paar jaar weer op kleine schaal terug vanwege de groeiende interesse in speciaalbier. In Dedemsvaart delen we deze interesse uiteraard met veel plezier!